Bíróság elé kell mennie Lagarde-nak

2015.12.17. 16:32

Valutaváltó

Bíróság elé kell már állnia Christine Lagarde IMF-vezérnek, írja a BBC.  

Lagarde-nak még a 8 évvel ezelőtti francia pénzügyminisztersége idejéből van egy lezáratlan ügye, az úgynevezett Tapie-ügy. Bernard Tapie francia milliárdos, egy elég szövevényes ügy keretében csaknem 400 millió euró (mai árfolyamon nagyjából 124 milliárd forint) kártérítést kapott a francia államtól, az egészet pedig Lagarde hagyta jóvá. 

Tapie 1993-1994-ben adta el az Adidas sportszergyártó céget egy, az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bank által irányított állami vállalkozásnak. Az adásvétel a cég értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. A gazdasági miniszter azonban 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött, hogy nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti - magánbíróságon - megegyezéssel kell mielőbb lezárni az évek óta húzódó ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak.

Az eljárás és a nyomozás 2011 óta folyik, most emeltek már vádat Lagarde ellen. A Tapie-ügyben egyébként Nicolas Sarkozy volt francia elnök is erősen érintett, korábban őt is őrizetbe vették részben ezen téma kapcsán.