Durván kifogyott devizából a jegybank

2016.01.08. 11:50

Valutaváltó

Egy hónap alatt 2,8 milliárd euróval csökkentek Magyarország devizatartalékai, melyek így december végén 30,3 milliárd eurót tettek ki - derül ki az MNB statisztikájából. A jegybanki kommentár szerint a visszaesésnek az alábbi okai voltak:

  • az ÁKK és a MÁK devizaműveleteinek hatása közel -1,6 milliárd euró volt, melyből mintegy 1 milliárd euró a Prémium Euro Államkötvények lejáratához, míg a fennmaradó változás nagy része az ÁKK MNB-nél vezetett marginszámlájának a keresztárfolyamok változásából fakadó mérséklődéséhez kötődött. 
  • Az MNB, lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai közel 0,2 milliárd euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek közel 0,5 milliárd euróval csökkentették a devizatartalékot.
  • Kisebb mértékben egyéb tényezők is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez (pl. a devizatartalék keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődése; devizakamat fizetések).

A Portfolio szerint a tartalékok csökkenésétől nem kell megijednünk, hiszen egyrészt a fennmaradó devizatartalék még így is bőven meghaladja a rövid lejáratú kötelezettségeket. Másrészt pedig a jegybank már korábban közölte, hogy célja a devizatartalék leépítése, elmondásuk szerint két év alatt 10 milliárd euróval csökkenhetne a tartalék, és még akkor is elégséges maradna.