Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Bankszövetség: A kormány kérte a kifogásolt programot

2016.01.12. 16:07

Reagált a Bankszövetség a GVH mai négy milliárdos bírságára.  A fő állításuk, hogy szakmailag és jogilag is értelmetlen a GVH döntése, ráadásul a kifogásolt adatbázis-programban ügyfélszintű, árazásra vonatkozó vagy bármilyen banktitoknak minősülő adat sosem szerepelt.

Nagyon erős bírság

A GVH keddi döntése szerint a Bankszövetség tiltott információcserére használta a BankAdat nevű információs renszerét, immár 12 éve folyamatosan. Ezért 4 milliárd forinot kell befizetnie a Bankszövetségnek, és 15 milliót a Nemzetközi Bankárképzőnek, aki a működtetésben segédkezett. A bírság indoklásáról bővebben itt olvashat.

Épp a kormány kérte tőlük

A Bankszövetség szerint BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor, "a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal. Működését a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták."

Szerintük "a BankAdat rendszerhez hasonló adatbázisok létjogosultságát a Magyar Országgyűlés is elismerte, amikor 2015-ben jogszabályt alkotott, és lehetővé tette, hogy ilyen adatbázist a Magyar Bankszövetség is működtessen."

Mindenhol perre mennek

Ráadásul a GVH az eljárása során semmilyen versenyjogsértést vagy káros piaci magatartást nem talált. Szerintük a BankAdat éppen a piaci versenyt segítette. A szolgáltatás a leírásuk szerint nem állt másból, mint hogy az egyes bankok portfólió szintű, gyakran és széles körben kommunikált adatait összesítette.

Emiatt azt mondják, hogy a GVH döntése elfogadhatatlan. Eleget tesznek a most kiszabott kötelezettségeiknek, de minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget igénybe fognak venni. Emellett még jelezték, hogy bíznak a magyar bíróságok szakmaiságában, előítélet-mentességében és pártatlanságában.

 

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.