A csok miatt még a hitelezés is befagyott

2016.02.29. 12:13

Valutaváltó

Több hitele lett a lakosságnak januárban, de kevésbé nőtt a hitelfelvétel az MNB friss adatai szerint, mint korábban, a betétekből pedig a szokásosnál nagyobb összeget vontak ki a háztartások. A vállalati hitelezés továbbra sem élénkül, írja a Portfolio.

Számok szintjén ez úgy nézett ki, hogy

  • 2016 első hónapjában 24,6 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a háztartások, ami egy év alatt mindössze 10 százalékos növekedést jelent, holott az előző hónapokban nagyjából másfélszereződtek a kihelyezések az egy évvel korábbi szinthez képest. A mostani lassulás oka valószínűleg az, hogy sokan arra várnak, hogy megépüljenek azok a házak, amikre majd csokkal vesznek fel hitelt.
  • Januárban 157 milliárd forinttal többet vett fel a magyar lakosság a forintbetétekből, mint amennyit ezekben elhelyezett. A decemberi növekedés tehát csak átmeneti (illetve statisztikai hatás) volt, de a lakosság betétállománya (6900 milliárd forint) így is 1,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
  • A vállalati hitelezés pedig még mindig haldoklik: januárban 3,7 milliárd forinttal nagyobb volt a vállalatok hiteltörlesztése, mint hitelfelvétele, ennyivel meghaladta a devizahitelek nettó törlesztési tranzakciója a nettó forinthitel-felvételt. Az MKB decemberi megtisztítását is figyelembe véve a bankok vállalati hitelállománya ma 12 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól a jegybank friss adatai szerint.