Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Újra nyereséges a Raiffeisen

2016.03.16. 16:10

Újra nyereséges a Raiffeisen Bank Zrt., a bank 2015-ben 8 milliárd forint adózás utáni profitot ért el - mondta Heinz Wiedner, a magyarországi bank vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Elmondta: a Raiffeisen Bank Zrt. fordulóponthoz érkezett, a tavalyelőtti mintegy 115 milliárd forintos veszteséghez képest kiugróan jó eredménnyel zárta az elmúlt évet. A vezérigazgató szerint ez részben a portfólió-tisztítási stratégiának köszönhető, tavaly a nem teljesítő hitelek (NPL) állománya 43 százalékkal, 175 milliárd forinttal 233 milliárd forintra csökkent.

Wiedner szerint a Raiffeisen tavalyi nyereségességének a javulása

  • részben annak köszönhető, hogy az elszámolás egyszeri negatív hatása már nem érvényesült,
  • részben pedig annak, hogy a céltartalékok állománya jelentősen, 39 milliárd forintról 13 milliárd forintra csökkent 2015 végére.

Hozzátette, az alacsony kamatok és a kisebb hitelállomány miatt 13 százalékkal, 64,2 milliárd forintra csökkent a hitelintézet tavalyi éves nettó kamatbevétele.

Tavaly a Raiffeisen magyarországi leánybankjának mérlegfőösszege jelentősen zsugorodott, a 2014. végi 2139 milliárd forintról 1971 milliárd forintra csökkent, a teljes hitelállomány 21 százalékkal, 1166 milliárd forintra esett vissza. A bank nem teljesítő hiteleinek aránya viszont nagymértékben javult, a 2014. végi 27 százalékról 2015. végére 21 százalékra csökkent - emelte ki a vezérigazgató.

Heinz Wiedner közölte: tavaly nagy összegben értékesítettek rossz hiteleket különböző piaci szereplőknek, idén elkezdték a tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Bank alapította MARK Zrt.-vel, de még tárgyalnak, és most nehéz lenne megmondani, fognak-e értékesíteni rossz hiteleket a jegybanki eszközkezelőnek. Ismertette: a hitelállományon belül tavaly

  • a lakossági hitelek 17 százalékkal,
  • a vállalati hitelek pedig 12 százalékkal csökkentek,
  • az egyéb (főleg önkormányzati) hitelállomány pedig az Államadósság Kezelő Központ által végrehajtott konverzió nyomán 83 százalékkal esett vissza.

Részben a forintosítás hatására a 2014 végi 56 százalékról 32 százalékra csökkent a devizahitelek aránya a bank teljes hitelállományában - mondta.

A bank piaci részesedése összességében 2015-ben a vállalati hitelezésben 11,7 százalékról 11,4 százalékra, a lakosság esetében pedig 6,3 százalékról 5,9 százalékra csökkent, a lakossági betétgyűjtésben viszont növelték részesedésüket, a bank tavaly szűkítette fiókhálózatát, 45 fiókot zárt be, aminek eredményeként 67 lakossági fiókot és 12 privátbanki egységet őriztek meg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.