Matolcsy: Minden adatot kiadunk

2016.04.04. 14:04

Valutaváltó

Matolcsy György azt javasolta hétfőn a parlamentben, hogy a jegybanki alapítványok ellenőrzésébe - akár visszamenőleg is - vonják be az Állami Számvevőszéket, írja az MTI. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az azonnali kérdések órájában Tóth Bertalan szocialista képviselő felvetésére kijelentette:

minden Pallas Athéné alapítvány minden közérdekű adatot ki fog adni.

Az alapítványok pénzfelhasználásról szólva elmondta: amikor az MNB vagyonrendelésről döntött, azt feltételezte, hogy közpénzből közösségi vagyon jön létre, és az nem megy tovább a privát vagyon körébe, vagyis el kívánta választani az állami vagyont a civil vagyontól.

Most eldőlt erről a vita, amikor az Alkotmánybíróság kijelentette: a közpénz jellegét nem veszítette el a közösségi vagyon felé áramló vagyon - fogalmazott Matolcsy György. Arra a kérdésre viszont nem adott választ, hogy az alapítványok hány közbeszerzést írtak ki a közpénz elköltéséhez kapcsolódóan.

Schmuck Erzsébet LMP azonnali kérdéssel fordult Matolcsy Györgyhöz. Azt kérdezte, hogy mikor szüntetik meg az alapfeladatok ellátásával összeegyeztethetetlen pénzköltéseket és zárják be az alapítványokat.

"Az MNB működését egy sor intézmény ellenőrzi, gazdasági bizottság, az ÁSZ, az Európai Központi Bank többek között. Az MNB minden rá vonatkozó törvényt betartva a gazdaságpolitika támogatását szem előtt tartó döntéseket hozott, amiket önök kifogásolnak. Nem tűnik el a vagyon, ott van, sőt jelentős mértékben van ott (állampapírokban, ingatlanokban). Nagyon sűrű és megbízható ellenőrzési keretek között működő jegybankról van szó. Ez az állami intézmény, amit sűrűn megbízhatóan ellenőriznek külföldön és belföldön.

Kinek az érdeke, hogy minden jegybanki adatot ki kell adni? Sehol Európában nincs ilyen.

- mondta Matolcsy, majd bejelentette, hogy kiadják az adatokat.

A múlt héten két nagyon fontos döntés is született az MNB alapítványainak szerződéseivel és az ezeket eltitkolni szándékozó törvényjavaslattal kapcsolatban. Szerdán a Kúria hagyott jóvá egy korábbi jogerős döntést az egyik ilyen ügyben, csütörtökön pedig az Alkotmánybíróság döntött úgy, hogy Bánki Erik törvényjavaslata alkotmányellenes, és az MNB által kezelt közpénz semmit nem veszít el, a közvagyon jellegét meg főleg nem. Azt is alkotmányellenesnek találta az AB, hogy a törvény visszamenőleg hatályos lett volna már folyamatban lévő perekre, vagyis a törvény minden lényeges pontja szembe meg az alaptörvénnyel.