Csak később derülhetnek ki az MKB vevői

2016.04.08. 10:37

Valutaváltó

Az MNB nem tudhatja pontosan, hogy kik veszik meg az MKB-t, mondta el Nagy Márton, aki az MNB alelnöke, és egyben a budapesti tőzsde elnöke is. Az MNB szanálási jogkörében ugyanis szerinte nem tudja mindenképp megismerni az MKB leendő tulajdonosait. De majd ha a pályázaton győztes csoport kér majd engedélyt a működésre, akkor mindenképp kapnak egy felügyeleti vizsgálatot is a jegybanktól, és akkor az majd kiterjed részletesebben a valódi tulajdonosokra.  

Egyébként mivel tőkealap veszi meg a bankot, oda még most is jöhetnek be új tulajok. Most csak a lehetőséget nyerték még el, hogy feltöltsenek egy alapot. Aztán, ha ki is fizették, akkor száll csak át rájuk ténylegesen a tulajdonjog, mondta Nagy.

Az egész értelmét nem tudjuk

Az MNB egyébként technikailag most nem is privatizál, hiszen amikor 17 milliárdért megvette az MKB-t, majd egy forintért átadta szanálási vagyonkezelőnek (az MSZVK-nak), az volt a privatizáció szerintük. Az MSZVK ugyanis hasonló mint az OBA vagy a BEVA, a magyarországi bankoknak kell összeadni bele pénzt és működtetni az egészet. Nagy kérdésre elmondta, hogy ne őt kérdezzék arról, hogy mi értelme volt egyáltalán ekkora bukással államosítani az MKB-t. 

Azon viszont Nagy szerint is lehet vitatkozni, hogy ilyen szanálási alap mennyiben teljesen magánszervezet, mennyiben lát el közcélokat, mennyiben vonatkoznak rá az egyes közfeladatokat ellátó intézményeinkre is vonatkozó törvényeink.  

Tartanak az EU-tól

A beszélgetésen elhangzott, hogy az MNB úgy érzi, hogy most nagyon vizsgálja őket az MKB eladása miatt az EU. Nagy azt is elmondta, hogy szerinte nincs MNB-s közpénz az MKB-ra nyertes pályázók hátterében, erről még egy nyilatkozatot is bekértek a vevőktől és az alapítványoktól. Ha ugyanis végül ez kiderülne, akkor az egész értékesítési folyamat hamar elbukna.  

Nagy elismerte emellett a Figyelő értesüléseiből azt, hogy a híresebb Ripplewood Holdings volt az egyik sikertelen pályázó. Illetve fenti okok miatt még nem tudják megmondani, hogy lesz-e esetleg épp Orbánhoz közel álló személy az új tulajdonosok közt.