Barroso végre keres egy kis pénzt

2016.07.08. 16:57

Valutaváltó

A Goldman Sachshoz ment dolgozni José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke, írja a Financial Times. Nem ügyvezetői elnöki pozícióba vették fel Barrosót, aki majd ebből a tisztségből abban fogja segíteni a bankot, hogy minél kevesebb kárral vészeljék át az angolok kilépését az EU-ből.

A Goldman Sachs egyébként nem örvend kifogástalan hírnévnek. Tavaly például az USA leggyűlöltebb vállalata voltak a Bloomberg által hivatkozott felmérés szerint, akkoriban súlyosan környezetszennyező, ismert olajvállalatokat is simán megelőzve. 

A Goldman Sachs nekünk arról is emlékezetes lehet, hogy pont  nekik fecsegte ki Matolcsy agyafúrt módon  az államtitkainkat az IMF-fel való kapcsolatfelvétel ügyében. 

"Persze, hogy jól ismerem az EU-t, ahogy egész jól ismerem az egyesült királyságbeli környezetet is" - mondta Barroso a lapnak. Barroso egyébként 2004-2014 közt vezette a bizottságot, egyebek mellett a pénzügyi válság időszaka alatt is ő volt az egyik legfőbb szabályozó, ha nem a legfőbb döntéshozó a térségben. Barroso bizottságának egyébként több tagja is nagyobb cégek lobbistájaként tevékenykedik azóta, volt alelnöke, Verhaugen például nyíltan lobbicéget is csinált, amin keresztül talán könnyebb lehetett elérni uniós döntéshozókat. Az ilyesmi nem csak, hogy nem elegáns, de kifejezetten káros is lehet, amennyiben összefolyhatnak a szabályozói és a magánszektorbeli tevékenységek. A szaknyelv ezt hívja revolving door (forgóajtó) – effektusnak. 

A távozó uniós biztosok egyébként még 3 évig kapják a régi fizetésük 40-65 százalékát, elvileg azért, hogy könnyedebben tudjanak visszatérni a munkaerőpiacra.