Hat embert vádoltak meg a Hungária csalásai miatt

2016.07.22. 12:20

Valutaváltó

A Hungária Értékpapír pilótajátékszerű csalásai miatt hat embert vádoltak meg, írja az MTI. Egészen pontosan "különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettével" és más bűncselekményekkel vádolja őket a főügyészség.

A vád szerint 2012-től a Quaestorhoz hasonlóan vállalati kötvényeket bocsátottak ki, hogy abból majd szuper ingatlan- és egyéb bizniszeket fognak létrehozni, de a valóságban semmilyen valódi gazdasági tevékenységről szó sem volt. Az ügyfeleket pedig simán átrázták azzal, hogy az elképesztően kockázatos, sőt tulajdonképpen szinte biztosan bukásra ítélt befektetésük  kellően biztosítva van. 

Mintegy 190 ember pénzét tudták így behúzni, a vád szerint egyenként 5-500 millió forint közötti összegeket kaphattak így tőlük. Emellett önkormányzatok is szívesen adtak nekik közpénzt, Százhalombatta vagyonát kétmilliárd, Fótét és Alsónémediét egy-egy milliárd, Ceglédbercelét 35 millió forinttal csökkentették ezek húzások.

Egyébként a Földművelésügyi Minisztérium cége is sok pénzt tartott náluk 410 milliót vesztettek Lázár szerint, de senki nem hibázott. Jó tudni azt is, hogy az FM egyik vezetője is a csaló Hungáriánál dolgozott 2009-2013 közt.

Egyébként a vezetők ceglédi kft-je már a kétezres éve óta csalt, de itt kölcsönszerződéseket kötöttek, amire 20-40 százalékos éves hozamot ígértek. De ez is sima pilótajáték volt, nulla gazdasági tevékenységgel, az esetleges kifizetéseket csak az új belépők pénzéből tudták végrehajtani.  A vádlottak ezzel a módszerrel nagyjából 150 sértettnek okoztak egyenként 5 millió forinttól 375 millió forintig terjedő kárt.