Szerdáig jelezhetik kárigényüket az astrások

2016.07.25. 16:42

Valutaváltó

A jegybank tájékoztatása alapján csak szerdáig nyújthatják be a román Astra Biztosító magyar károsultjai a casco-, lakás- és utasbiztosítási kárigényüket a román garancialaphoz (FGA), illetve eddig igényelhetik vissza az ügyfelek minden biztosítás befizetett, de meg nem szolgált díját - írja az MTI.

Az MNB közlése szerint a július 27-i határidőre azoknak a kárt szenvedett ügyfeleknek kell figyelniük, akik április 28-ig, a román biztosító jogerős felszámolásának elrendeléséig jelezték a kárukat - kivéve a kgfb-biztosítottakat -, de azt nem tudták forintosítani. Azok, akiknek kötelező gépjármű felelősségbiztosítása volt a társaságnál, csak a meg nem szolgált díjat igényelhetik vissza, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási károk kifizetését a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) végzi itthon, Magyarországon.

A kárkifizetési kérelem magyar nyelvű űrlapja elérhető a román felügyelet honlapján, illetve a Magyar Nemzeti Bank külön erre a célra létrehozott Astra fogyasztóvédelmi tájékoztató oldalán.

Az MNB azt is közölte, hogy aki már írásban benyújtotta a kárigény rendezésére vonatkozó kérelmét, de - a román törvények szerint emellett szükséges - kárkifizetési kérelmét és az iratok valódiságát igazoló felelősségi nyilatkozatot esetleg még nem adta be az FGA-nak, annak erre 2016. július 27-éig van lehetősége. Ugyancsak július 27-éig igényelhetők vissza az FGA-tól az ügyfelek által befizetett, de a biztosító által meg nem szolgált időszakra vonatkozó díjak, függetlenül attól, hogy azok kgfb vagy egyéb biztosítási szerződéshez kötődtek-e.