Talán direkt csinálták katasztrofálisra a csődvédelmet

2016.08.05. 09:16

Valutaváltó

A családi csődvédelem a közelmúlt egyik legnagyobb szabályozási mellényúlása volt. A nagy dérrel-dúrral valamiért 627 millióból előkészített programra az MNB és az NGM 20-25 ezer embert várt, de teljesen félretervezték az elképesztő adminisztrációval járó programot. Télig 51 darab jelentkező volt a programra, idén nyárra már 385.

Most Rétvári Bencétől megtudhattuk, hogy ha jól sikerült volna a szabályozás, és sok ember ki tudná használni, akkor

azt hallgathatnánk az ellenzéktől, hogy a kormány gazdaságpolitikája kudarcot vallott, olyan sok a csődbe ment, szegény ember,

mondta a Magyar Időknek adott rövid interjújában. Azt nem mondja ki Rétvári, hogy direkt csinálták volna katasztrofálisan gyengére a szabályozást, csak hogy van egy ilyen nézőpont is.   

A rossz eredményekért viszont nem ők a hibásak, hanem a bankok, amelyek szerinte nem ajánlják elég agresszíven az ügyfeleknek ezt a megoldást. Például nem jár külön jutalom a banki alkalmazottaknak, ha rábeszélnek egy ügyfelet. Rétvári meg is állapítja, hogy a bankok „a saját rövid távú érdekeiket nézik".

Emellett elmondta, hogy igenis „érdemes volt” volt úgy csinálni, ahogy. A kormány a kudarc ellenére sem fogja elengedni ezt az egészet, majd igyekeznek a lehető leggyorsabban, már ősszel megváltoztatni az alig egy éve összerakott szabályaikat. Azt is megtudhattuk tőle, hogy a szabályozást a nyugati országokban is gyakran megváltoztatják.