Feljelentést tesz az MNB-alapítvány a Matolcsy barátnőjével foglalkozó cikkek miatt

2016.09.19. 16:13

Valutaváltó

Hosszas hallgatás után most külön közleményben foglalkozik a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány a Népszabadság cikksorozatával, ami a Pallas Athéné Alapítványokkal és igazgatóhelyettesével, Vajda Zitával, Matolcsy György új barátnőjével foglalkozik.

A cikksorozatból többek között kiderül, hogy Matolcsy György új barátnője, Vajda Zita

  • A legjobban fizetett 4-5 százalékba tartozhatott a Magyar Nemzeti Bankban: Vajda idén májusban távozott az MNB-től, fizetése addig havi bruttó 1,7 millió forint volt, ami nettó 1 150 450 forintot jelent.
  • Vajda az MNB után az MNB alapítványainál talált állásokat, az derült ki, hogy az alapítványoknál az eddig ismerteken felül további két pozíciója van.
  • Vajda egyébként 2010 óta kering Matolcsy körül, az NGM-ben és az MNB-ben is az eredeti képzettségétől eltérő munkakörökben kapott állásokat.

A közlemény szerint a Pallas Athéné Alapítványok elhatárolódnak minden olyan politikai célzatú támadástól, amely valótlan színben tünteti fel az alapítványok és tisztségviselőik munkáját. "A Népszabadság lejárató cikksorozatában rendre személyiségi jogokat sért, mivel a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál dolgozó Vajda Zita, valamint családtagjai nem minősülnek közszereplőnek. A napilap cikkei azt sugallják, hogy nőként, pusztán többéves szakmai tapasztalattal és több diplomával nem lehet szakmailag érvényesülni" - írják. A közlemény szerint Vajda Zitát hamis vádakkal illetik.

"Vajda Zitát felkészültsége, szakmai hozzáértése alapján nevezték ki igazgatóhelyettesnek és kutatónak. A Népszabadság cikkei tudatosan elhallgatják azt, hogy Vajda Zita többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal rendelkezik, két gazdasági diplomát és négy nyelvvizsgát szerzett" - írják.

Az alapítvány azt is kifogásolja, hogy a Népszabadság név nélkül több szakvéleményre és forrásra is hivatkozik, ugyanakkor a PAGEO igazgatóhelyettesét, Vajda Zitát egyszer sem kereste meg, álláspontját nem kérte. Vajda Zita sajtó-helyreigazítást kezdeményez a Népszabadság több cikkének valótlan állítása miatt, továbbá a személyiségi jogainak és jó hírnév megsértése miatt a Pallas Athéné Alapítványokkal közösen megteszi feljelentését.