Rég voltak ennyire berezelve a brit bankok

2016.09.26. 09:59

Valutaváltó

A befektetési banki üzletágnak nem fog jót tenni, ha a bankok és a pénzügyi szolgáltatók elvesztik az uniós útlevelüket a brexit miatt, de a Financial Times megszervezz egy új, nem nyilvánosságnak szánt tanulmányt, ami szerint a fogyasztási hitelezést talán még drasztikusabban érintheti a britek EU-ból való kilépése - írja a Portfolio.

A Brit Bankárok Szövetségének (BBA) nemrég közzétett 117 oldalas jelentése szerint a Barclaycard mint legnagyobb szereplő által dominált brit hitelkártya-szereplők az EU teljes hitelkártya-forgalmának 73 százalékát adják. A britek piaci részesedése jelentősen visszaeshet a brexit hatására, az ügyfelek költségei pedig megemelkedhetnek EU-szerte.

A londoni City szeretné elérni, ha nem valósulna meg a "hard Brexit" forgatókönyv, vagyis a bankok, pénzügyi szolgáltatók nem vesztenék el EU-s útlevelüket, de mivel az EU ezért többek között a munkaerő szabad áramlásának fenntartását követeli meg Nagy-Britanniától, nehéz tárgyalások elé néz a szigetország.

A BBA féltve őrzött, aztán mégis kiszivárgott jelentése szerint 1100 milliárd font hitelköveteléssel rendelkeznek az EU más országai felé a brit bankok, és 20 milliárd fontnyi pénzügyi szolgáltatást nyújtanak a kontinens számára. Az EU-ból való kilépés hatására jelentősen megnehezülne a brit polgárok EU-ba áramló pénzügyi tranzakcióinak lebonyolítása, és nagyon rosszul fogja érinteni a privátbanki tevékenységet a jelentés szerint a brexit. A brit privátbanki iparágat Svájc után a második legnagyobbnak tartják kezelt vagyon alapján.