Hónapok óta nem drágul a kötelező

2016.09.29. 08:06

Valutaváltó

Hónapok óta nem nő a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások ára, nagyjából 32 ezer forint körüli áron kötnek meg egy ideje egy átlagos kötelező biztosítást - írja a Világgazdaság.

Ennek ellenére idén még így is elég sokat drágultak a kötelezők, hiszen az átlagos díj nagyjából a harmadával magasabb az egy évvel korábbinál. Ennek a trendnek szakértők szerint két oka is lehet. Az egyik, hogy egy törvénymódosítás életbe lépése óta a biztosítóknak tilos az új partnereiknek jobb árat kínálni, mint a régieknek.

A másik ok az lehet, hogy a biztosítók egyre elégedettebbek a befolyt bevételükkel. A 14 szereplős piacon a lap szerint csak két olyan biztosító van, ahol változhatnak a díjak a következő hetekben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 71,8 milliárd forintnyi díjbevételt értek el idén júliusig, ami 33 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ezen kívül az is fontos, hogy a kárhányad is kedvezően alakult a múlt évhez képest, hiszen a félév végéig a befolyt díjbevétel több mint 57 százalékát fizették ki a károkra, az idén kevesebb mint 46 százalékát.