Most se változott az alapkamat

2016.10.25. 15:29

Valutaváltó

Maradt 0,9 százalékos az alapkamat az MNB közleménye szerint.  A közlemény végén azonban bemondták, hogy lehet, hogy azért majd még csökkentik, végül is a nulláig még bőven van mód csökkentgetni. "Amennyiben az inflációs cél indokolja", ennyit adtak ki erről. A forint mindenesetre azonnal begyengült, 308,5 fölé kapaszkodott egy euró ára.   

eurhuf1610251-20161025.png

Itt elolvashatja egyébként, hogy mit faragtak idáig az irányadó eszközön, aminek a kamatát mozgathatja a monetáris tanács. Röviden szólva bonyolították a helyzetünket a kamatcsökkentés nélküli monetáris lazítás, és jó eséllyel a forint gyengítése érdekében is. 

Megváltozott egyébként az egynapos hitelkamat is kissé, 1,15 százalékról 1,05 százalék lett a kamata. AZ egynapos betét kamata maradt -0,05 százalék. A kötelező tartalékrátát pedig megfelezték, 2 százalékról egy százalék lett. A kötelező tartalékráta azt mutatja, meg, hogy kereskedelmi bankoknak a betéteik és más forrásaik után mekkora arányú átlagos számlaállományt kell a jegybanknál tartaniuk biztonsági (likviditási) okokból. Azzal, hogy ezt megfelezték, az MNB-nek kevesebb kamatot kell fizetnie az így tartott náluk tartott betétek után.