2 évvel a Buda-Cash csődje után kártalanítják a Honvéd Egészségpénztár tagjait

2017.02.23. 08:24

Valutaváltó

Két kormányrendelet-módosításnak köszönhetően két évvel a Buda-Cash csődje után megkaphatják a 28 ezres taglétszámú Honvéd Egészségpénztár tagjai a kasszában felhalmozott megtakarításaikat - írja a Világgazdaság. Azok kaphatnak most kártalanítást, akik 2015. március 5-én a honvédségnél vagy a rendőrségnél dolgoztak.

Az egészségpénztárnak 1,8 milliárd forintja ragadt benn két éve a Buda-Cash érdekeltési körébe tartozó DRB bankcsoport egyik hitelintézetében. A garanciaalapok - például az OBA - arra hivatkozva nem kártalanították az érintetteket, hogy Honvéd Egészségpénztár intézményi befektetőnek számít. A honvéd mellett egy másik kasszának, a Provita Egészségpénztárnak is befagyott 130 millió forintnyi betétje a DRB-ben.

Azt még nem lehet tudni, hogy ki mekkora kártalanítást fog kapni, de az biztos, hogy költségvetési pénzből, a honvédség és a rendvédelmi szervek büdzséjéből fizetik ki a tagok egy részét. A Belügyminisztérium közlése alapján február 1. és június 30. között terjeszthetik elő kártalanítási kérelmüket a rendvédelmi dolgozók. A lapnak a honvédség se mondott konkrét számot azzal kapcsolatban, hogy hányan kapnak majd kártalanítást, de a pénztár korábbi közlése szerint 20 ezer fölötti létszámról van szó.

A Provita tagjai nem kapnak kártanítást, ahogy azok sem, akik nem voltak a honvédség vagy a rendvédelmi szervek állományában a meghatározott időszakban, vagy önkéntes tartalékosként szerepeltek a nyilvántartásban, de a Buda-Cash csődje óta nem voltak szolgálatban.