2019 közepétől jön az azonnali átutalás

2017.03.27. 12:56

Valutaváltó

A jegybank igazgatóságának döntése alapján a Giro Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját, így 2019 közepétől már működni fog az azonnali átutalás az országban – derül ki a jegybank közleményéből.

A rendszer használatával lehetővé válik az átutalások és az arra épülő egyéb innovatív fizetési megbízások maximum 5 másodperc alatt történő lebonyolítása az év minden napján, éjjel-nappal. Az azonnali átutalást lehetővé tevő technológia mellett létrehoznának egy számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, aminek köszönhetően akár e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet fizetést indítani, nem kell ismerni a címzett hosszú számlaszámát. 

A fejlesztés hatására az új pénzforgalmi szolgáltatók és a FinTech cégek egyszerűbben léphetnek piacra, mert minden szolgáltató ugyanazt a modern alaprendszert tudja majd használni a szolgáltatásaihoz. Az így megerősödő verseny nyertesei a lakossági és vállalati ügyfelek lesznek, akik gyakorlatilag bármikor használhatnak majd a készpénz mellett gyors és hatékony elektronikus fizetési megoldásokat is.