Nőni fog az árfolyamgátasok törlesztője

2017.04.05. 08:02

Valutaváltó

Áprilisban lejár a 2012-ben öt éves kifutási idővel bevezetett árfolyamgát, így az ebbe a konstrukcióba menekülő devizahitelesek törlesztői megnőhetnek, és sok adósnak a futamidejét is hosszabbítani kell majd - írja a Magyar Nemzet.

2012-től az árfolyamgátnak köszönhetően a devizahitelesek a piaci árfolyamoknál kedvezményesebb, rögzített árfolyamon fizethették a törlesztőjüket (180 forintos svájci frank, 250 forintos euró és 2,6 forintos japán jen). A szabályok alapján a rendszer kifutása után legfeljebb csak 15 százalékkal emelkedhetnek a törlesztőrészletek, és az infláció miatt is várható a törlesztők növekedése a kamatok emelkedése miatt.

A bankok a törlesztők emelésének korlátja miatt a futamidőket is meghosszabbíthatják majd. Mivel az árfolyamgátba belépők már a belépés idején is a pénzügyi teljesítőképességük határán álltak, félő hogy sok új nemfizető jelzáloghitel lesz április után. Az árfolyamgátasok nagyjából 170 ezren vannak, nagy részük 2012 áprilisa és 2013 nyara között csatlakozott a rendszerhez, aminek a lényege, hogy a piacinál jóval alacsonyabb kedvezményes árfolyam feletti tőketörlesztés egy gyűjtőszámlára került.

Ezt a részt tehát eddig nem fizették az árfolyamgátba belépők, de áprilistól már a különbözetet is fizetni kell majd. A helyzetet valamelyest könnyíti, hogy a rögzített árfolyam feletti kamat törlesztését fel arányban a költségvetés, és a hitelt nyújtó bank vállalta át, és hogy a 2015-ös banki elszámoltatás az árfolyamgátasokat is érintette.

A devizahitelek utóéletéről itt írtunk részletesebben.