Az MNB alelnöke 43 milliós hitelt kapott a munkahelyétől

D  TT20151104023
2017.09.05. 10:40

Valutaváltó

Ahogy arról korábban írtunk, Matolcsy György jegybankelnök új felesége, a korábban szintén a jegybanknál dolgozó Vajda Zita még házasságuk előtt 32 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt kapott a jegybanktól, ebből vette lakását a Naphegyen. Nem ő volt viszont az egyetlen MNB-s, akit a munkahelye segített hozzá tágas budai lakáshoz: a 24.hu azt írja, hogy 

Nagy Márton, az MNB alelnöke 43 millió forint hitelt kapott a jegybanktól,

ebből vett egy szép tágas társasházi lakást a XII. kerületben. A kölcsönt három éve vette föl a jegybank talán legfontosabb területeiért, a monetáris politikáért és a hitelösztönzésért felelős alelnök, akinek a szabály szerint 30 százalék önrészt azért hozzá kellett tennie a lakásához. Ez viszont nem jelenthetett akkora kihívást, hiszen tavaly például volt olyan hónap, amikor Nagy Márton bruttó 9 millió forintnál is többet keresett, igaz, amikor ügyvezető igazgatóként felvette a hitelt, még csak kicsit több mint 2,75 millió forint volt a havi nettó fizetése. A mostani jövedelme sem csak az alelnöki fizetéséből szedte össze (tavaly az 4,5 millió forint volt havonta), hiszen emellett hat, a jegybank tulajdonában lévő cég igazgatóságában van benne. Nagy Márton karrierjéről itt írtunk részletesebben.

Nagy amúgy szépen törleszti a hitelét, havi 800-900 ezer forint részletet fizet, már csak 8,1 millió forinttal tartozik az MNB-nek. Az MNB-s hitel amúgy eléggé megéri, mert annak kamata a jegybanki alapkamat, ami általában alacsonyabb a piaci kamatoknál, most éppen 0,9 százalék. Az MNB-nél amúgy 402 munkáltatói kölcsönszerződés van még érvényben, ezek közül Nagy Mártoné a harmadik legnagyobb volt. A legnagyobb hitelösszeg, amit az MNB egy dolgozónak kölcsön adott, 50 millió forint volt. A jegybank magyarázata szerint amúgy azért van szükség a munkáltatói kölcsönökre, hogy "a jegybanki vezetők ne kereskedelmi bankoktól vegyenek fel hitelt, elkerülve ezzel az összeférhetetlenségnek még a látszatát is."

Borítókép:  Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (j) beszámolója elmondása után elköszön Nagy Mártontól, az MNB alelnökétől az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. november 4-én.

fotó: Kovács Attila / MTI