Csányi: Előbb lesz eurónk, mint azt a kormány szeretné beismerni

2017.10.05. 14:05

Valutaváltó

Az újabb európai integrációs nyomás olyan országokra is hathat majd, amelyek vonakodtak a mélyebb integrációtól, így például Magyarország is hamarabb csatlakozhat az eurózónához, mint azt a kormány szeretné bevallani - ezt mondta Csányi Sándor a Bloomberg hírügynökségnek. Az OTP vezére és Magyarország leggazdagabb embere szerint bár Magyarország, Lengyelország, Csehország és Románia kormányai nem hajlandók konkrét dátumokról beszélni, ha az euró bevezetése szóba jön, nem akarnak majd kimaradni a mélyebb uniós integrációból, amelyről Emanuel Macron francia elnök beszél egyre többet.

A végén Magyarország is csatlakozik majd az eurózónához a többiekkel együtt, igaz, biztos vagyok benne, hogy a lehető legutolsó pillanatban lépünk majd be

- mondta Csányi a befolyásos üzleti portálnak. A Bloomberg felidézi, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta a témával kapcsolatban, hogy Magyarország akkor vezetheti be az eurót, ha az életszínvonal megközelíti az eurózóna országok átlagát. Volt, hogy a miniszter azt jósolta, hogy ez az évtized végére megtörténhet, de később elhatárolódott ettől a kijelentéstől. Az NGM a Bloomberg kérdéseire most csak annyit reagált, hogy ha Magyarország azelőtt csatlakozna az eurózónához, hogy a fejlettségi szintje nem közelít a nyugat-európai tagállamokhoz, akkor rosszul járhat, ahogy a mediterrán országok jártak a válság alatt.