Ez már a brexit hatása: már nem London a világ pénzügyi központja

2018.09.12. 12:45

Valutaváltó

A legújabb globális befektetői felmérés szerint a piaci szereplők immár New Yorkot tartják a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központjának, a listát hosszú évekig vezető London a második helyre került. Jelentősen javult ugyanakkor Budapest pénzügyi központként betöltött szerepének befektetői értékelése - írja az MTI.

London lecsúszásához leginkább az járult hozzá, hogy a brexit körüli bizonytalanságok miatt nagyon sok pénzügyi cég és bank telepítette át más városokba a tevékenységét, vagy legalábbis annak egy részét.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group ranglistája (Global Financial Centres Index, GFCI) 137 kritériumot és 2453 befektetői értékelést súlyozó mérési módszertannal készült, 110 várost és térséget vizsgált. 

A cég szerdán Londonban ismertetett új globális rangsorában az első két helyen álló New Yorkot és Londont Hongkong, Szingapúr és Sanghaj követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben szerepel még Tokió, Sydney, Peking, Zürich és Frankfurt. Budapest 18 helyet javítva a 71. helyre került az előző ranglistán elfoglalt 89. helyezése után.