Nem bukott az állam az MKB szanálásán

2018.09.22. 16:32

Valutaváltó

A napokban lezárult az MKB bank szanálásának története, a jegybanki fennhatóság alatt működő MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. ugyanis eladta az utolsó csomagot a banktól átvett követelésekből - írja a HVG.hu. Már csak a Bálnával kapcsolatban van egy követelés a vagyonkezelőnél a Fővárosi Önkormányzattal szemben, ezt külön kezeli az MSZKV. 

Az MKB szanálása során elkülönített ingatlanok és követelések utolsó részletét a Top 100 leggazdagabb magyarok listáján is szereplő Jellinek Dániel Indotek nevű cége vásárolta meg. Azt, hogy az Indotek veszi meg a korábban az MKB által finanszírozott ingatlanok és követelések jó részét, már májusban tudni lehetett. 

Amikor az állam 2016-ban megvette az MKB-t, a bank, amely a projektfinanszírozás egyik úttörője volt Magyarországon, tele volt rossz hitelekkel, nagyszabású ingatlanberuházásokkal, amiket a devizahitel-válság után már nem tudtak törleszteni beruházók. A bankot az állam, pontosabban a bankot végül tulajdonosként átvevő Magyar Nemzeti Bank elég drágán feltőkésítette, ami miatt kritizálták is akkor sokan a jegybank vezetését. Főleg, miután kiderült, hogy pár átláthatatlan kitérővel Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz, illetve Mészáros Lőrinchez került az állami pénzen feljavított kereskedelmi bank.

A HVG most azt írja, hogy az állam végül jól jött ki az MKB szanálásából, mert bár nagyon sokba került a bank állami tulajdonba vétele utáni feltőkésítés, az ingatlanpiaci boom miatt nagy volt az érdeklődés a portfólió iránt, és az Indotek végül annyit adott a csomagért, hogy abból megtérült az állam az a pénz, amit az állam az MKB-ba pumpált. A jegybank alá tartozó vagyonkezelő 150 milliárd forint értékben vett át rossz követeléseket a banktól, ezeket sikerült most végképp elpasszolnia.