61,32 milliárd forint osztalékot fizet az OTP

2019.04.12. 13:22

Valutaváltó

A Magyar Telekom és a Mol után az Az OTP Bank is megtartotta közgyűlését a héten, amely úgy döntött,  219 forint osztalékot fizet a részvényeseinek - írja az MTI. A bank összesen 61,32 milliárd forint osztalékot fizet.

Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója elmondta:

az OTP történetének eddigi legjobb eredményét érte el 2018-ban, a csoportszintű nyereség tavaly mintegy 1 milliárd euró volt.

Az OTP Bankcsoport tavalyi konszolidált, adózás utáni eredménye 318,322 milliárd forint lett, szemben az előző évi 281,339 milliárd forinttal.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: mivel a bank a saját részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, a tulajdonosoknak kifizetett osztalék elérheti a részvényenként 221-222 forintot is. 

Az OTP részvényesei azt is megszavazták, hogy úgy módosítják a cég alapszabályát, hogy a jövőben - elvi lehetőségként - szétválasztható lesz a hitelintézetnél a bank elnöki és vezérigazgatói posztja.

Csányi a szavazás előtt elmondta: rövid távon egyik tisztségtől sem kíván megválni, a döntés elvi lehetőségét azzal magyarázta, hogy nemzetközi szinten megsokasodtak a megbízásai, feladatai, ráadásul az év végéig már több mint 10 országban tevékenykedik majd az OTP Bankcsoport. 

Kiemelte: az igazgatóság döntött arról is, újra lesz alelnöke a banknak, az igazgatóság erre a tisztségre Erdei Tamást, az MKB Bank és a Magyar Bankszövetség egykori elnökét választotta meg.