Még 10 millió eurót tett a kormány az orosz bankba, hogy versenyképesebb legyen

2019.10.15. 14:49

Valutaváltó

A magyar kormány 10 millió eurót fektetett be a Budapestre költözött orosz bankba, a Nemzetközi Beruházási Bankba, hogy javítsa annak tőkehelyzetét és versenyképességét - írja a 444.hu. Minderről a Pénzügyminisztérium tájékoztatta Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselőket, akik még szeptemberben kérdezték írásban Varga Mihálytól, mi szükség is volt arra, hogy a magyar kormány a korábbi 20 millió eurós részesedését még 10 millióval növelje. Kérdésükre csak hosszú várakozás után kaptak szűkszavú választ. A minisztérium ennyit írt a kérdésre:

Az intézkedés javítja az NBB tőkehelyzetét, versenyképességét és elősegíti a magyar projektek és munkavállalók számának növekedését. A 2019 szeptemberében az NBB részére biztosított 10 millió euró összegű tőke-hozzájárulás növeli Magyarország NBB-ben való tulajdoni hányadát: az intézkedés révén Magyarország az NBB 2. legnagyobb részvényesévé vált, amely érdekérvényesítő képességeinket nagymértékben növeli.

A Nemzetközi Beruházási Bankról már korábban is írtunk, leginkább amiatt, mert az orosz kormányhoz köthető bank gyakorlatilag mindent megkap a magyar kormánytól, amire csak vágyhat:

  • adó- és járulékmentességet,
  • védett – de ellenőrizhetetlen – székházat,
  • elnöki rezidenciát, korlátlan beutazási lehetőséget,
  • sőt diplomáciai mentességet a bank dolgozóinak.

Éppen emiatt sokak szerint felmerül a kockázata, hogy orosz hírszerzők és titkosszolgálati, pénzügyi műveletek fedésére használhatja majd Moszkva azt a Nemzetközi Beruházási Bankot.A banknak, amelynek korábban a harmadik legnagyobb tulajdonosa volt Magyarország Oroszország és Bulgária után, azóta magyar alelnöke is lett Laszlócki Imre személyében, aki korábban Kazahsztánban és Azerbajdzsánban volt nagykövet. Az NBB miatt időközben amerikai szenátorok aggódó levelet írtak David Cornstein magyarországi nagykövetnek amiatt, hogy a magyar kormány diplomáciai mentességet adott a bank dolgozóinak.