Később lesz ítélet az MNV elleni perünkben

2008.09.09. 17:27

A Fővárosi Bíróságon két héttel elhalasztották az ítélethozatalt annak a pernek a tárgyalásán, amelyet lapunk munkatársa indított a TASZ-szal együttműködve ez év elején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. ellen közérdekű adatok nyilvánosságra hozása érdekében. Lapunk munkatársa – akit a perben Schiffer András ügyvéd képvisel – az MNV-től azoknak az állami vagy részben állami tulajdonban lévő cégeknek a menedzseri fizetéseiről és egyéb juttatásairól, valamint a felügyelőbizottsági tagok javadalmazásáról kért tájékoztatást, amelyekben az állami tulajdonost a vagyonkezelő képviseli.

Úgy ítéljük meg, hogy az adatvédelmi és a vagyontörvény szerint nyilvános a közérdekű adat akkor is, ha az egyébként személyes adatokat is tartalmaz.  Munkatársunk és Schiffer András szerint – mint ez a perbeszédben is elhangzott – az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok döntései, vagy esetleges mulasztásai lényegesen befolyásolják az adott cég gazdálkodását, így az az állami vagyonnal való gazdálkodásnak minősül, ezért a vele kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak.

Az adatok nyilvánosságra hozatalát az MNV megtagadta – a szintén megkérdezett, akkor még létező gazdasági és közlekedési tárca viszont válaszolt –, egyben az ombudsmantól kért állásfoglalást, hogy köteles-e azt kiadni. Ennek nyomán fordultunk bírósághoz, amely szeptember 24-én hirdeti ki első fokú határozatát.