A kormány átvállalná az ötödik nap munkabérét a válságba került cégeknél

2009.02.03. 17:42

A kormány átvállalná az ötödik nap munkabérét azoknál a cégeknél, amelyek a gazdasági válság miatt négynapos munkahét bevezetésére kényszerülnek. A miniszterelnök a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ (KVVK) megalakulása után bejelentette: erre uniós forrásokból 20 milliárd forintot különítenek el, és a javaslatot a jövő héten már tárgyalja a kabinet. A kormányfő tájékoztatása szerint a tervezett konstrukcióban az ötödik napon munka helyett képzés zajlana a cégeknél.

Az ötödik nap bérét az állam legfeljebb a szokásos napi bér 80 százalékáig, maximum a minimálbér kétszereséig vállalná át a munkaadótól - tette hozzá Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint ez a megoldás az alkalmazottak 20 százalékának tenné lehetővé munkahelye megőrzését.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: áttekintették az októberi gazdasági csúcson bejelentett intézkedések megvalósítását, aminek szerinte kedvező a mérlege. Hozzátette: az ott megígért intézkedések közül csak azt az egyet korrigálnák, amellyel vállalták volna, hogy ha egy munkaadó új munkaerőt alkalmaz, akkor másik öt alkalmazottnak csökkentik a társadalombiztosítási terhét. A miniszterelnök elmondta: az erre fordítandó forrásokat csoportosítanák át az ötödik munkanap bérének átvállalására, a tervezett általános járulékcsökkentést pedig az adó- és szociális rendszer átalakításának keretében valósítják meg.

MTI