Az MSZP tovább szigorítana az uzsorakamatok ellen

2009.02.18. 12:56 Módosítva: 2009.02.18. 12:58
Az MSZP képviselőcsoportja országgyűlési határozatban kérné fel a kormányt arra, hogy március 31-ig nyújtson be törvénymódosításokat az uzsorahitelek ellen - jelentette ki Juhászné Lévai Katalin szocialista képviselő szerdán.

Az MSZP-s képviselő elmondta: arra kérik fel a kormányt, hogy tegyék egyszerűbbé és átláthatóbbá a teljes hiteldíjmutató (THM) fogalmát, közölte a Független Hírügynökség. A kormánypárt azt szeretné, ha abszolút összegben és időarányosan tüntetnék fel a pénzintézetek a szerződésekben és a hirdetésekben a visszafizetendő összeget (például: az eredeti összeg 130 százaléka). Emellett az MSZP azt is kezdeményezi, hogy a kormány törvényben maximalizálja a behajtható összegek mértékét: kisebb összegű és rövidebb futamidejű hiteleknél például 140 százalékban.

A kormánypárti frakció ezen kívül azt is kéri a kormánytól, hogy módosítsa a reklámtörvényt és a médiatörvényt úgy, hogy ne lehessen a rövid lejáratú, de nagyon magas THM-es hiteleket "könnyen jött pénznek" reklámozni.


Végül az MSZP megszüntetné azt a mostani helyzetet is, amely szerint csak a személyi igazolvánnyal is lehet hitelt felvenni, ehelyett a kormánypárt munkahelyhez, vagy jövedelem-igazoláshoz kötné a hitelfelvételt.