Simor: Az MNB a forint leszakadását akarta megakadályozni

2009.03.10. 09:12

A vasárnapi bejelentésekkel azt akartuk megakadályozni, hogy a forint múlt héten pár napra megfigyelt "leszakadása" a régiós devizák mozgásáról tartós legyen - mondta az RTL Klub ma reggeli adásában Simor András. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hozzátette: "mi arra törekszünk, hogy a forint árfolyama ne lépjen túl olyan határokat, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indít el a gazdaságban".

A jegybank elnöke a tegnapi forinterősödés kapcsán azt mondta: az részben a vasárnap délután közzétett közleménynek, "részben a piaci aktivitásunknak tudható be". Emlékeztetett rá, hogy tegnap három különböző FX-swap tendert is lebonyolított az MNB, így jelentős devizaforrást juttatott a bankrendszerbe, megismételte, hogy megkezdik az EU-pénzek devizapiacon történő átváltását, illetve "minden eszközt hajlandók vagyunk bevetni" a forint védelme érdekében.

A tegnapi esetleges devizapiaci intervencióval kapcsolatos kérdésre azt mondta: "nem szoktuk bejelenteni, hogy mikor avatkozunk be a piacon" és ezen a gyakorlaton ezután sem fognak változtatni.

Jelzése szerint a további esetleges lépésekről annak tükrében döntenek, hogy a vasárnapi közlemény, illetve a devizaforrások bankrendszerbe pumpálása milyen tapasztalatokkal jár, de nem egy napi mozgások tapasztalatai lesznek a döntések alapjai.

Simor megismételte, hogy a kormányzat részéről az eddigieknél határozottabb, a gazdasági egyensúlytalanságot fékező lépések kellenek. "Minél inkább halogatjuk, annál nagyobb lépések kellenek" - fogalmazott és azt mondta, hogy a tavaly tavasszal írt cikkében jelzett, mintegy 2000-2500 milliárdos államháztartási egyensúlyjavító csomagnál most már nagyobb kell. Mindezt egy középtávú, hihető programba kellene ágyazni, amely első lépésének nagynak kellene lennie - hangsúlyozta.