Végre nem termel veszteséget a Citigroup

2009.03.10. 16:42

Optimista hangulat lett úrrá a New York-i tőzsdén arra a hírre, hogy az idei év első két hónapjában nyereséges volt a Citigroup, a világ legnagyobb hálózatú pénzügyi szolgáltatója, és tavaly a világ legnagyobb bevételű pénzügyi csoportja. Az amerikai nagybank vezérigazgatója a munkatársaknak írt levélben arról adott tájékoztatást, hogy a bank 2007 harmadik negyedéve, a pénzügyi válság elmélyülése óta a legjobb teljesítményt hozta most.

A bank az elmúlt öt negyedévben veszteséges volt, utoljára 2007 harmadik negyedévében volt profitja, 2,2 milliárd dollár. Utána öt negyedévi veszteség következett, összesen 37,5 milliárd dollár.

Vikram Pandit vezérigazgató utalt arra is, hogy az állam elsőbbségi részvényeinek átváltása után a Citigroup lett a legtőkeerősebb bank az Egyesült Államokban. Az amerikai pénzügyminisztérium február végén közölte, hogy a Citigroup tőkehelyzetének javítása érdekében az amerikai szövetségi állam 25 milliárd dollár értékű elsőbbségi részvényeit törzsrészvényekre cserélik. Jelenleg a Citigroup 36 százaléka az amerikai kormányé. Az amerikai kormány ősz óta pumpál tőkét a Citigroupba.