Óv az angliai munkától a külügyminisztérium

2009.03.12. 14:21 Módosítva: 2009.03.12. 14:23

A Külügyminisztérium azt tanácsolja, hogy alaposan fontolják meg tervüket mindazok, akik a súlyos szigetországi gazdasági helyzet dacára munkavállalási céllal az Egyesült Királyságba akarnak utazni. A tárca csürtökön kiadott közleménye szerint ugyanis a válság Nagy-Britanniát még érzékenyebben érinti, mint a többi uniós tagállamot.

Ezért drasztikusan csökken az állások száma, a munkanélküliségi ráta kétszer akkora, mint az európai átlag. "Nemegyszer előfordul, hogy nagyobb cégek egyik napról a másikra több ezer embert bocsátanak el... a brit jegybank szerint a következő negyedévben a bruttó nemzeti össztermék 4 százalékkal mérséklődik" – figyelmeztet a minisztérium, hozzátéve: a helyszínen jóformán lehetetlen állást találni.

A minisztérium közleménye arra is figyelmeztet: egyre gyakrabban történik meg, hogy a munkáltató az érvényes szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes bért, vagy más módon szegi meg a megállapodást. A külügy arról tájékoztatja az angliai munkavállalókat vagy arra készülőket, hogy Ilyen munkajogi vitákban a brit munkaügyi tanácsadó szervezet, az ACAS (www.acas.org.uk, tel: 08457 47 47 47) vagy a Citizens Advice Bureau (www.adviceguide.org.uk) ingyenes tanácsadó szolgálat tud megfelelő felvilágosítást adni.