Bernanke szerint nem lesz még egyszer Nagy Depresszió

2009.03.16. 10:09 Módosítva: 2009.03.16. 10:34

Az amerikai recesszió várhatóan idén véget ér, de a jelenleg 8,1%-on tartózkodó munkanélküliségi ráta tovább emelkedik majd - mondta el Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke vasárnap este a CBS csatorna "60 Minutes" című műsorában. A jegybankelnök szerint a kormányzatok közös erőfeszítéseinek köszönhetően elkerülhető az 1930-as évek depressziós állapota (amikor is a gazdasági visszaesés deflációval, vagyis az árak tartós csökkenésével párosult).

A történelem bebizonyította, hogy a gazdaság teljes talpraállása addig nem sikerülhet, amíg a pénzügyi rendszer működését nem stabilizálják - emelte ki Bernanke, aki egyben aggodalmának is hangot adott az amerikai döntéshozók konszenzusának hiányát illetően. A Fed elnöke megjegyezte, hogy a bankok jelenleg nem tudnak a magánszektorból forrást bevonni, mivel erősek a bankok fizetésképtelenségével kapcsolatos aggodalmak.

A Lehman Brothers bukása azt mutatja, hogy egy nemzetközileg aktív céget nem engedhetünk "elbukni" egy pénzügyi válság közepén - nyilatkozta Ben Bernanke, aki megérti a közvélemény hangulatát a dollármilliárdok elköltése láttán, azonban mindezek szükségesek a még mélyebb recesszió és a nagyobb munkanélküliség elkerülése érdekében.

A Fed elnöke a válság elcsendesedése utáni feladatokról is beszélt. Meglátása szerint a gazdaság felépülésének beindulásakor a Fed kamatot kell emeljen és csökkentenie kell a pénzkínálatot. Bernanke szerint a gazdaság felépülése 2010 elejéig nem fog beindulni.