Korszerűsít az IMF

2009.03.24. 20:34

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) korszerűsíti hitelezési gyakorlatát és egy új, úgynevezett rugalmas hitelvonalat létesít a jól teljesítő feltörekvő gazdaságok számára. A szervezet keddi közleménye szerint alapvetően átalakítja hitelezési politikáját a globális gazdasági válság súlyosbodása miatt.

Az új rugalmas hitelvonal (FCL) a nagyon jó eredményeket felmutató országok számára tavaly októberben jóváhagyott rövid távú likviditási hiteleket (SLF) váltja fel és megnöveli a számukra szigorú feltételek nélkül, válságmegelőző célból elérhető pénzeket.

Dominique Strauss-Kahn vezérigazgató szerint a hitelezési politika rugalmasabbá tétele és a feltételrendszer áramvonalasítása segíthet abban, hogy az IMF hatékonyan ki tudja elégíteni a tagok különféle szükségleteit. A módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a tagországok kezelni tudják a krízist és visszatérjenek a fenntartható növekedéshez, tette hozzá.

Az IMF a hitelekhez szabott feltételeket rugalmasan szándékozik kialakítani az egyes országok helyzetének megfelelően. Azon országoknak, amelyek számára nem elérhető az FCL-vonal, a szervezet rugalmasabbá kívánja tenni eddigi fő válsághárító eszközét, a készenléti hitelkereteket (SBA). Lehetővé válik, hogy az igénylő országok a hitelek jelentős hányadát korai fázisban lehívhassák, és csökkentik a felülvizsgálatok gyakoriságát.

Keddi sajtóértesülések szerint a G20 csoport április 2-i londoni csúcstalálkozóján döntés születik arról, hogy jelentősen megnövelik az IMF tőkekészletét. A várakozások szerint az Egyesült Államok 100 milliárd dollárt ad a Valutaalapnak, Japán ugyanekkora összeggel siet a pénzintézet segítségére, az Európai Unió pedig feltételezhetően 150 milliárd dollárt teremt elő e célra.