Leminősítette Litvániát az S&P

2009.03.24. 16:49 Módosítva: 2009.03.24. 16:50

Magyarország adósosztályzatával azonos szintre rontotta kedden Litvánia szuverén adósi besorolásait a Standard & Poor's, nyitva hagyva a balti köztársaság további leminősítésének lehetőségét arra az esetre, ha a litván kormánynak nem sikerül külső pénzügyi segítséget felhajtania. A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének keddi londoni bejelentése szerint Litvánia hosszú és rövid futamú adósi besorolásai az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről "BBB/A-3"-ra módosulnak. A cég levette a litván adósságot a közeljövőbeni leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistáról, viszont az új besorolásra távlati osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.

A Standard & Poor's tavaly rontotta ugyanilyen mértékben és szintre a magyar besorolást is, amelyre szintén negatív kilátás érvényes. Az S&P a keddi litván leminősítéshez fűzött londoni elemzésében azt írta, hogy a lépés a jelenlegi litván költségvetési és pénzügypolitikai elegy fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat tükrözi.

A hitelminősítő szerint Litvánia a folyómérlegben és a reálgazdaságban keletkező nyomások enyhítése végett "fontolóra veheti", hogy pénzügyi segítséget kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), az EU-tól vagy más nemzetközi szervezetektől, az Európai Beruházási Bankkal idén megkötött hitelszerződésen felül. A Standard & Poor's előrejelzése szerint azonban a litván gazdaság összkibocsátási értéke (GDP) még pótlólagos pénzügyi segítség esetén is 9 százalékkal zuhan az idén, jövőre pedig további 1,2 százalékos GDP-visszaesés várható.