Sarkozy otthagyhatja a G20-ak londoni csúcstalálkozóját

2009.03.31. 11:06 Módosítva: 2009.03.31. 11:09

Nicolas Sarkozy francia elnök azzal fenyegetőzik, hogy zátonyra futtatja a londoni G20-csúcstalálkozót - írja a The Times online kiadása. A háttérben a pénzügyi rendszer jövőbeni szabályozásával kapcsolatos viták állnak: Sarkozy keményebb és határozottabb fellépést sürget az ügyben, s egy globális szabályozó intézményt állítana fel, a többiek azonban elzárkóznak ettől.

A francia fenyegetés drámaian felforrósította a levegőt Obama elnök mai Londonba érkezése előtt. Ha ugyanis valóra váltják a fenyegetést, az valóban romba döntheti Brown brit miniszterelnök és Obama szándékát, hogy valami nagyot alkossanak a nemzetközi gazdaság talpraállítása érdekében.

A The Times úgy látja, Sarkozy az angolszászokat hibáztatja a gazdasági krízis miatt. A francia miniszterek úgy nyilatkoztak, ha nem jut valós eredményre a londoni csúcs, Sarkozy egyszerűen otthagyja a találkozót.

Franciaország egy globális pénzügyi szabályozó intézményt akar felállítani, ezt az ötletet azonban az USA és Nagy-Britannia mereven elutasítja, Brown pedig egyenesen nevetségesnek titulálta. Sarkozy esélyeit csökkenti az is, hogy a németek sem igazán szeretnének egy hasonló regulátort.

Ehelyett az országok többsége olyan új rendszert látna szívesen, amely az egyes nemzeti felügyeletek szoros együttműködésére épülne. Létrehoznák például a "felügyeletek kollégáinak" testületét, amely a több országban egyszerre működő társaságokat monitorozná.