Németországból több millió munkahely is kitelepíthető

2009.04.05. 13:04

Egy német tanulmány szerint elméletileg akár 11 millió munkahely is külföldre telepíthető lenne Németországból. A Welt am Sonntag a kieli IfW kutatóintézet vizsgálódásaira alapozva azt írja, hogy e tekintetben - az ipari termelőhelyek magas aránya miatt - Németországban sokkal többeket fenyeget a munkahelyek kitelepítésének lehetősége, mint más fejlett államokban, akár az Egyesült Államokban vagy Svájcban, ahol a szolgáltatási ágazat aránya számottevőbb.

A vizsgálat szerint Németországban elméletileg a munkahelyek 38 százaléka lenne külföldre telepíthető, 19 százalékuknál nem egyértelmű a helyzet. Különösen veszélyeztetettek a magas szakképzettséget igénylő munkák, amelyek a korszerű információtechnológia segítségével szinte bárhol elvégezhetők. Így a tanulmány készítői azt találták, hogy míg az alacsony szakképzettséget igénylő szakmáknál a munkahelyeknek csak 43 százaléka, a magas képzettséget követelőknél 53 százaléka lenne elvileg külföldre szervezhető.

Ugyanakkor a készítők hangsúlyozzák: a veszélyeztetett szakmák magas aránya nem jelenti azt, hogy a közeljövőben Németországban akár több szakma is eltűnne, mivel egyelőre több fejlődő országban nincs elegendő képzett szakember az esetlegesen kitelepíthető nénetországi munkák külföldi elvégzésére. Ugyanakkor az IfW szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy ezek, a kitelepítés szempontjából potenciálisan szóba jövő államok - így Kína, India, Brazília - gyors ütemben oktatnak magasan képzett, nyugati szintű tudással rendelkező szakembereket.