Szlovákiában gyártja új modelljét a VW

2009.04.07. 11:48 Módosítva: 2009.04.07. 11:50

Szlovákiában fogja gyártani az Up! új családi autó modelljét a német Volkswagen konszern - közölte a Novy Cas című szlovákiai napilap kedden. Az újság értesülése szerint a döntés legfőbb indoka az volt, hogy Szlovákiában alacsonyabbak a termelési költségek, mint a cég más gyáraiban, és stabil az euró. Az Up! modell pozsonyi gyártását Zoroslav Smolinsky, a VW Slovakia gyár szakszervezeti főnöke erősítette meg a lapnak. "Megerősíthetem, hogy az új modellt Szlovákiában fogják gyártani. A konszern vezetése a németországi Wolfsburgban már jóváhagyta a projektet" - mondta az újságnak Smolinsky. Eredetileg az Up! modellt Csehországban kellett volna gyártani, de az alacsonyabb előállítási költségek és az euró stabilitása végül is Pozsony mellett döntöttek. Korábban a cseh sajtó azt írta, hogy a modell előállítása Szlovákiában mintegy 400-500 euróval olcsóbb, mint Csehországban. A termelés előkészítése a jövő évben kezdődik, s 2011-ben már legördülhetnek a szalagról az első Up! családi kocsik.

"Az új autó összeszerelése Pozsonyban új munkahelyeket is teremt" - jegyezte meg a szakszervezeti képviselő. A német konszern az Up! kifejlesztésébe mintegy 300 millió eurót ruházott be. A szlovák kormány tavaly decemberben úgy döntött, hogy amennyiben Pozsonyban fogják gyártani az új autót, adóengedmények formájában mintegy 14 millió euróval fogja támogatni a projektet. A szlovák gazdasági minisztérium számításai szerint az új autóval 2012-ben mintegy 760 új munkahelyet teremt a Volkswagen Pozsonyban.

Tavaly a Volkswagen Slovakia mintegy 7800 embernek biztosított munkát Szlovákiában. A vállalat adózott eredménye 283,5 millió euró volt, ami 25,9 százalékkal magasabb, mint 2007-ben.