Megjelent a bankstabilitást erősítő törvény végrehajtási rendelete

2009.04.15. 18:21 Módosítva: 2009.04.15. 18:27
Megjelent a bankok stabilizálását szolgáló állami garanciavállalás végrehajtási rendelete; a garanciát igénylőknek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-nél kell benyújtaniuk kérelmüket, ez a szervezet menedzseli a garanciavállalást - a részletes szabályokat a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet tartalmazza, amely kapcsolódik a múlt év végén született törvényhez.

Tavaly decemberben hozta meg a parlament a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről szóló törvényt. Ennek a garanciavállalásra vonatkozó végrehajtási rendelete a mostani kormányrendelet, amely csütörtöktől hatályos. A törvény előírja, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól 2008-2010. években felvett hitel összegéből legfeljebb 600 milliárd forintot a magyar állam az MNB-nél - külön erre a célra megnyitott számlákon - köteles elhelyezni. Ebből a magyar állam a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának megőrzése és biztosítása érdekében egyrészt garanciát vállalhat a banknak a hitelezőivel szemben fennálló tartozásaira, másrészt tőkét emelhet a hitelintézetben.
A törvényben az Országgyűlés felhatalmazta az államháztartásért felelős (pénzügy) minisztert, hogy a felsorolt feltételek fennállása esetén a hitelintézet forrásbevonásához a magyar állam nevében állami garanciát vállaljon. A feltételeket tartalmazó felsorolásban szerepel a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának és az MNB elnökének együttes javaslata, illetve az, hogy milyen hitelekre, illetve értékpapírokra vállalhat az állam garanciát.
A kormányrendelet azzal kezdődik, hogy a bank a garanciavállalási igényét az ÁKK-nál nyújtja be. Az ÁKK formailag vizsgálja a kérelmet, és ha minden dokumentum együtt van, akkor a következő napon elküldi az anyagot az MNB és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsa elnökének. Ők 5 napon belül - az ÁKK-n keresztül - küldik meg véleményüket a pénzügyminiszternek. Az MNB elnöke a bank likviditását és a pénzügyi rendszerben betöltött szerepét, míg a Felügyeleti Tanács elnöke a szolvencia helyzetét, és szintén a pénzügyi rendszerben betöltött szerepét vizsgálja, majd javasolják, vagy elutasítják a garancia vállalást.
Ha a két vezető véleménye negatív, akkor arról az ÁKK egy napon belül értesíti a kérelmező bankot. Ha a vélemény pozitív, akkor az ÁKK államadósság-kezelési szempontból véleményezi a garancia kérelmet, majd 10 munkanapon belül tovább küldi a teljes anyagot a miniszternek.
A pénzügyminiszter a vélemények közlését követően 5 munkanapon belül dönt. Ezt követi a szerződéskötés, amelyet újra csak részletesen szabályoz rendeletében a kormány.