Egri borvidék: három évre szóló termeléskorlátozás

2009.04.22. 16:36

Három évre, a 2009-től 2011-ig tartó időszakra vonatkozó radikális termeléskorlátozásról döntött a védett eredetű borokhoz felhasználható szőlőfajták esetében az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa - közölte a tanács titkára szerdán. Gál Lajos elmondta, ez azt jelenti, hogy a Debrői Hárslevelű és az Egri Bikavér alapanyagául szolgáló szőlőből, hektáronként maximum 10 tonnát termelhetnek a felvásárlási szerződéssel rendelkező hegyközségi tagok, miközben a korábbi érték 13,6 tonna volt hektáronként. Az intézkedés a válság hatására, a csökkenő kereslet nyomán jelentkező túltermelés visszafogása miatt vált szükségessé - tette hozzá. A titkár elmondta azt is, hogy a borvidék korábban egyik legjelentősebb felvásárlója, a volt Egervin jelentős piacvesztést szenvedett el, miközben termőre fordultak azok az ültetvények, amelyeket a 2000-es évek elején ültettek. Gál hozzátette, az a céljuk, hogy minél több termelő kapjon helyet a védett eredetű borok piacán. Ugyanakkor lepárlási támogatás folyósítását is kérték a földművelési tárcától, mert az elmúlt évi túltermelés nyomán még mindig tele vannak borral a pincék.