Bihari: lehetséges a kamatcsökkentés

2009.06.30. 19:21

A magyar pénzügyi piacok konszolidációja már kellően előrehaladt ahhoz, hogy lehetővé tegye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára a kamatok csökkentését és fékezze az ország mély recesszióját, jelentette ki Bihari Péter, az MNB monetáris tanácsának tagja kedden, a Reutersnek nyilatkozva. A bankár kijelentette, "közel vagyunk a kamatcsökkentéshez". Bihari szerint a bankágazat likviditása javult, és mind az állam, mind a bankok kevésbé támaszkodnak külföldi pénzforrásokra.

Hozzátette: "ha arra várunk, hogy minden kockázat elmúljon, ez azt jelentené, hogy a válság végéig és szilárd fellendülésre várunk. De ez a kamatcsökkentés dátumát a beláthatatlan jövőbe tolná, míg az infláció és a növekedési - ez esetben recessziós - tényezők a lehető leggyorsabb cselekvésre késztetnek". Bihari hangsúlyozta: nem állítja, hogy a kamatok csökkentése fordulatot idézhet elő a recesszióban, de ha az MNB tehet valamit a válság elleni küzdelemben - anélkül, hogy kárt okozna más területeken - akkor meg kell ragadnia a lehetőséget.

Az MNB az elmúlt öt hónapban 9,5 százalékos szinten tartotta a jegybanki alapkamatot - teszi hozzá a Reuters. (Bihari Péter ugyanakkor már a májusi kamatdöntő ülésen a csökkentésre szavazott, de ezzel a véleményével kisebbségben maradt a monetáris tanácsban).