Magyarországon tárol gázt Szerbiának a Gazprom

2009.08.06. 20:38

Kétszázmillió köbméter gáz magyarországi tárolását teszi lehetővé Szerbiának a Gazprom orosz állami gázvállalat, közölte csütörtökön a szerb sajtóval Dusan Bajatovic, a szerb állami gázcég, a Srbijagas vezérigazgatója. Bajatovic Bécsben kötött elvi megállapodást az orosz gázóriás képviselőivel. Hozzátette, hogy a gáz Magyarországról Szerbiába juttatásának költségeit a Srbijagasnak kell állnia.

Az egyezség azt jelenti, hogy a Magyarországon meglévő gázkészletből Szerbia szükség esetén 200 millió köbmétert vehet igénybe, napi 3 millió köbméteres ütemezéssel. Dusan Bajatovic szerint, ha nem lesz újabb orosz-ukrán gázválság, és nem lép fel más ellátási nehézség, akkor az említett mennyiséget a normális kereskedelmi forgalom részeként értékesítik a szerb piacon. A Srbijagas vezetője szerint két-három héten belül aláírhatják az elvi megállapodáson alapuló szerződést.

Dusan Bajatovic szerdán még azt mondta, hogy a tervezett ügyletről az orosz partner és az E.ON Hungária Zrt megbízottaival fog tárgyalni Bécsben, de csütörtöki nyilatkozatában már nem említette az E.ON-t.