Félmilliós PSZÁF-bírság a KáPénak

2009.08.07. 15:01 Módosítva: 2009.08.07. 15:04

Ötszázezer forint felügyeleti bírságot szabott ki a KáPé Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), míg az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel szemben felügyeleti intézkedést alkalmazott, miután a társaságoknál célvizsgálatot végzett.

A gyorskölcsönöket nyújtó KáPét arra kötelezte a felügyelet, hogy tevékenységének gyakorlása során mindenkor tartsa be az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj, tevékenységével összefüggő kereskedelmi kommunikációja során pedig a feltüntetett referencia teljes hiteldíj mutató (thm) számítására vonatkozó jogszabályi előírásokat. A pénzügyi társaságnak át kell dolgoznia több szabályzatát - köztük üzletszabályzatát, valamint a kockázatvállalási tevékenységéhez kapcsolódó szabályzatokat -, harminc napon belül intézkedési tervet kell benyújtania a felügyelethez, s az abban foglaltakat december 31-ig végrehajtania.

Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelőt arra szólította fel a felügyelet, hogy a jövőben gyakorlatában és belső szabályozásában maradéktalanul tartsa be a front office és a back office szétválasztására vonatkozó jogszabályi előírást. A határozatok indoklását a PSZÁF nem hozta nyilvánosságra.