Leáll az amerikai roncsautó-program

2009.08.23. 18:14

Az amerikai kormány bejelentette, hogy hétfőn leállítja a roncsprémium néven ismertté vált autóvásárlási programot, miután a korábban megállapított 3 milliárd dolláros keret kimerült, a további finanszírozásra pedig nincs pénz - írja a Reuters.

Az amerikai kormány 3 milliárd dolláros keretösszeget határozott meg a bevezetett roncsautó program esetében, melynek révén a vásárlók 3500 és 4500 dollár (665 ezer és 855 ezer forint) közötti állami támogatást kaphatnak, ha kisebb fogyasztású, új autóra cserélik régebbi járműveiket. A roncsprémium átmenetileg lökést adott a gyengélkedő amerikai autóiparnak, az elmúlt hetekben a Ford mellett a General Motors is növelte termelését. A program jelentősen javította az eladásokat, az elmúlt egy évben most lépte át először a havi egymillió darabot az értékesített új autók száma.

A program azonban nem zajlott zökkenőmentesen, sok kereskedő most is panaszkodik, hogy csak késve vagy egyáltalán nem kapta meg a kormányzati támogatás összegét. Amerikai lapértesülések szerint a kormány eddig csak a támogatások kevesebb mint 10 százalékát térítette meg. A program keretei egyébként már az első napokban majdnem kimerültek, így utólag újabb 2 milliárd dollárral bővítették ki.