Veszélyben lehet az idei hiánycél?

2010.02.10. 11:48 Módosítva: 2010.02.10. 16:26

További intézkedések nélkül nem tartható az idei évre megjelölt 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hazánkban tartózkodó küldöttsége szerint – értesült a Magyar Nemzet Online.

A lap információi szerint a hazánkat hitelező nemzetközi szervezet képviselői úgy látják: lépések nélkül az idei magyar deficit 5 százalék közelébe kúszhat az alapfolyamatok alapján. Kockázatok mind a bevételi (vagyonadó eltörlése, jövedéki adó elmaradása a tavaly év végi dohányzárjegy-készletezés miatt, áfatúltervezés), mind a kiadási oldalon (az önkormányzatok hiánya, a tb-kassza deficitje, a MÁV-támogatás) vannak, még úgy is, ha a kormány zárolásokkal igyekszik gátat szabni a hiánynövekedésnek.

A lap megkeresésére a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke, Pichler Ferenc úgy reagált, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások az IMF és az EU Budapesten tartózkodó delegációival. Mint mondta, a tárgyalásokon a PM, valamint az IMF és az EU közel azonosan látja a magyar államháztartás helyzetét.

Később a PM sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: tartható az idei, 3,8 százalékos GDP arányos, eredményszemléletű államháztartási hiánycél.

Oszkó Péter pénzügyminiszter pedig határozottan cáfolta a Magyar Nemzet internetes kiadásában megjelent, az IMF delegációnak tulajdonított állításokat, az MTI-nek azt mondta: "ezt egy politikai álhírnek tudom értelmezni". Oszkó Péter hangsúlyozta: nagy meglepetéssel olvasta az mno.hu cikkét, "lényegében a tárgyalási folyamat közepén".