A francia Société Générale 67 milliárd forintnyii bónuszt oszt brókereinek

2010.02.18. 16:35

Tavalyi évi teljesítményük után 250 millió eurós (mai árfolyamon számolva durván 67 milliárd forintos) összegben oszt ki bónuszt brókereinek a Société Générale - közölte Frédéric Oudéa, a francia bank elnöke.

Egy másik francia bank, az eurózóna legnagyobb lakossági pénzintézetének számító BNP Paribas félmilliárd eurós prémiumokról szóló előző napi bejelentése után a Société Générale eredményei is arra utalnak, hogy a francia bankszektor számára véget ért a pénzügyi válság.

A Société Générale is jobban teljesített az elemzői várakozásoknál, de - a BNP Paribas-val ellentétben, amely tavaly 93 százalékkal növelte nyereségét az előző évhez képest - tavalyi adózás utáni nyeresége csak 678 millió euró, amely harmada a 2008-as teljesítményének.

A bónuszok kérdése érzékeny téma a francia közéletben: a kormány és a közvélemény nyomására ezért a Société Générale már augusztusban jelezte, hogy a prémiumok kiszámításához nemcsak a piaci eredményeket, hanem a bankmenedzserek viselkedését is figyelembe veszi. A bank másfél évvel ezelőtt 4,9 milliárd eurós veszteségéért egyetlen alkuszát, Jérome Kervielt tartotta felelősnek, akit azóta is azzal vádolnak, hogy fedezet nélkül kötött határidős megállapodásokat a pénzpiacokon, összesen 50 milliárd eurós értékben, amelyeket fiktív tranzakciókkal próbált elfedni.