Újabb élelmiszerbotrány Kínában

2010.03.19. 06:56 Módosítva: 2010.03.19. 06:56

Az étolaj országos ellenőrzését rendelte el pénteken a kínai élelmiszerbiztonsági felügyelet. A hatóság azután döntött így, hogy kiderült: a forgalomban lévő olaj tizede illegális forrásból származik, és mivel használt, hulladékolajból állították elő, rákkeltő is. A gyártók és az éttermek is büntetésre számíthatnak, ha az ellenőrzésen kiderül: használt olajat hasznosítottak újra és adták el étolajnak. Az egyszer már használt étolaj mérgező és rendkívül rákkeltő anyagot tartalmaz.

A sajtójelentések szerint Kínában virágzik az étolaj hamisítás. Az éttermektől olcsón megvásárolt hulladék olaj újrafinomítása ugyanis nem kerül sokba. Így pedig nagy haszonnal lehet továbbadni.

Kínában rendkívül rossz az élelmiszerbiztonság. 2008-ban hatalmas botrány pattant ki, amikor kiderült: melamint adtak a csecsemőtápszerekhez és tejtermékekhez, hogy azok fehérjedúsabbnak tűnjenek. A melamint ragasztó- és műanyaggyártásban használják. A szennyezett tejpor miatt hat csecsemő halt meg Kínában, 300 ezer gyerek pedig megbetegedett. Az ügy azonban nem zárult le, mert idén ismét találtak olyan tejtermékeket, amelyben melamin volt.