A pályahasználati díj nem indok a leépítésre

2010.09.14. 11:21

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) és magyar teherszállítási leányvállalata, a Rail Cargo Hungária (RCH) megalapozatlanul hivatkozik a díjtételek drasztikus emelkedésére az RCH-nál tervezett leépítések egyik indokaként - áll a tárca keddi közleményében.

Szeptember 10-én derült ki, hogy számottevő létszámcsökkentésről készít tervet az ÖBB a Rail Cargo Hungariánál, és tárgyalni akar a magyar kormánnyal a pályahasználati díjakról.

Christian Kern vezérigazgató szerint ugyanis a magyar kormány többször is módosította a vasúti teherszállítás keretfeltételeit a vállalat privatizálása óta. Ha a kormány nem változtat az irányvonalán, akkor radikális átalakítás várható - mondta Kern az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint.

Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára erre úgy reagált: az osztrák cég alaptalanul hivatkozik a keretfeltételek többszöri módosítására. Közölte: az összes pályahasználati díj alapját még az idei évben is a 2004-es bázison kalkulált költségek képezik, a díjak tehát hat éve gyakorlatilag változatlanok.