Nem kaptak márkavédelmet a Lego-kockák

2010.09.14. 19:28

Elutasította az Európai Bíróság a Lego játékgyártó cég kérését, amellyel uniós márkavédelmet és exkluzivitást élvezhetett volna játékkockáira. A Luxembourgban kihirdetett ítélet hosszú jogi procedúra végére tett pontot.

A cég először közel tizenöt évvel ezelőtt kért márkavédelmet az ezzel foglalkozó uniós hivataltól (OHIM), és az le is védte a Legót. Ám ezt a határozatot megtámadta egy konkurens vállalat, amely ma Mega Brands néven ismert, és az OHIM visszavonta korábbi döntését.

Az ügy így az Európai Bíróság elé került, amely 2008-ban a Lego ellen foglalt állást. A most kihirdetett ítéletben pedig az uniós bíróság a dán cég fellebbezését is elutasította. A bíróság arra hivatkozott, hogy az uniós jog nem teszi lehetővé a cégeknek, hogy kizárólag műszaki megoldásokat végérvényesen levédessenek.

A döntés azt jelenti, hogy hasonló termékekkel a piacon maradhatnak a Lego versenytársai. A cég egyik szóvivője a keddi ítéletre úgy reagált, hogy az nemcsak a cégre nézve negatív hatású, hanem a fogyasztókra is, akiket így könnyen megtéveszthetnek.