Újabb hitel az Északi-Áramlatnak

2011.03.04. 15:14

Újabb hitelmegállapodást kötött az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat elnevezésű beruházást koordináló konzorcium pénteken. A beruházás második szakaszához ezúttal 2,5 milliárd euró kölcsönnel járul hozzá huszonnégy pénzintézet - jelentette be pénteken Berlinben a konzorcium pénzügyi igazgatója.

Paul Corcoran elmondta: a második szakasz megépítéséhez szükséges finanszírozás összege alacsonyabb, mint az elsőé a korábbinál kedvezőbb piaci feltételeknek köszönhetően. A kiadásokat továbbra is 7,4 milliárd euróra tette a pénzügyi igazgató, a hitelezés költségeivel együtt a beruházás várhatóan 8,8 milliárd euróba fog kerülni. A tervek szerint első lépcsőben idén októberben indulhat meg a földgázszállítás a Balti tenger alatt futó vezetéken, a második szakaszt várhatóan 2012 novemberben helyezik üzembe. Az első szakasz megvalósításához 3,9 milliárd euró hitelt hagyott jóvá 26 pénzintézet még tavaly.

A beruházás 70 százalékát külső forrásból finanszírozzák, a fennmaradó részt a részvényesek adják össze. A projektben az orosz Gazprom mellett a német BASF-hez tartozó Wintershall, az E.on, a holland Gasunie és a francia GDF Suez vesz részt.