A Hankook nem várta meg a pofont

2011.03.09. 17:14

A tavalyi szintre kompenzálja a 300 ezer forint alatt kereső, s az adótörvények változása miatt veszteséget szenvedő munkavállalóinak a bérét, valamint 6 százalékkal megemeli a fizetésüket a Hankook Tire Magyarország, mondta el a rácalmási gumigyártó cég kommunikációs menedzsere szerdán. A döntést tudomásul vette a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete, tette hozzá Roy Katalin.

Tájékoztatása szerint a 300-400 ezer forint között keresők 4,5 százalék, a 400 ezer forint felett keresők 3 százalék béremelést kapnak, továbbá 20 ezer forinttal, évi 140 ezer forintra növelte az 1800 dolgozójának járó cafetériát a vállalat.

A cég a cafetérián túl minden dolgozójának egyszeri meleg étkezést nyújt, havi 12 ezer forint értékben, továbbá ingyenes munkába szállítást, albérletet, vagy lakhatási támogatást biztosít a számukra. Az adótörvények változása a VDSZ múlt heti közlése szerint a Hankook 1700 dolgozóját érintette hátrányosan.

A Hankook ezzel a lépéssel máris elébe ment a kormány fenyegetésének, miszerint, nem kap állami támogatást az a cég, amelyik nem kompenzálja az adóváltozás miatt  kiesett béreket.

Rogán Antal a bér-monitoring bizottság fideszes elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a szigor alól azok a cégek kaphatnak felmentést, ahol azért nincs béremelés, mert azt csak elbocsátásokból lehetne finanszírozni.

Rogán szerint ugyanakkor a vállalkozások idén a tavalyinál 140 milliárd forinttal kevesebbet kell adózzanak, tehát bőségesen van mozgásterük az OÉT-ben megfogalmazott 4-6 százalék közötti emelésre, különösen az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók körében.