Az LMP jogerősen pert nyert az MVM ellen

2011.04.28. 17:42

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint az LMP pert nyert a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) ellen, így a cégnek 15 napon belül ki kell adnia a Kocsis István idejében lezajlott offshore- és szállodaügyre vonatkozó vizsgálati jelentéseket, illetve azok elkészítésének költségeit - közölte csütörtökön az ellenzéki párt az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az LMP 2009 óta szeretné megismerni a Magyar Villamos Művek szállodaügyletéről szóló belső vizsgálati jelentéseket, valamint a belső vizsgálatok költségeit, ám az állami cég üzleti titokra hivatkozva megtagadta azok nyilvánosságra hozatalát; ezért a "milliárdos károkat okozó offshore- és szállodaügyekre vonatkozó iratokat", valamint a Niker-Jadran szállodatranzakció dokumentációját az LMP peres úton volt kénytelen kikövetelni.

Úgy fogalmaznak, hogy az LMP képviseletét ellátó Schiffer András szerint a jogerős ítélet nyomán világossá vált, hogy az olyan, közpénzekből gazdálkodó nagy közüzemi cégek, mint az MVM Zrt. közfeladatot ellátó személynek minősülnek; így az általuk keletkeztetett, illetve a gazdálkodásukra vonatkozó iratok közérdekű adatnak minősülnek és rájuk is érvényes az információ szabadsága.

Az LMP rögzíti: az állampolgároknak joguk van tisztán látni a közpénzek sorsát érintő ügyekben, nyomon követni, hogy kik és mikor akarnak offshore cégek mögé bújtatni közpénzeket és tájékozódni minden olyan esetben, amikor kétségek merülnek fel a közvagyonnal való felelős gazdálkodást illetően.